Koudebruggen

De winter is om de hoek en dit betekent dat het tijd is om je warm en knus in de zetel te nestelen. Althans, als je geen last hebt van koudebruggen … Want zij nemen het comfort van je woning sterk af.

De definitie

Een koudebrug is een zwakke schakel in de buitenschil van je woning. Dit kan in de gevel, het dak of de vloer zijn. Koudebruggen, oftewel bouwknopen, komen voor op plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt of waar de vloerplaten niet op elkaar aansluiten.

Waar komen ze vooral voor?

Koudebruggen kunnen eender waar in een muur, vloer of dak voorkomen. De meeste komen voor op plaatsen waar isolatie ontbreekt. Als isolatiedelen niet goed op elkaar aansluiten, kan er een slechte isolator door de isolatie heen gaan, bijvoorbeeld mortelresten of gestorte balken boven een raam. Bij oudere woningen komen koudebruggen vaak voor rond rolluiken. Toch kan het ook aan de vloeren mis gaan. Zo mag een buitenmuur niet rechtstreeks op de fundering of op een vloerplaat rusten of die onmiddellijk raken.

De effecten

Een koudebrug zorgt niet enkel voor warmteverlies. De warme lucht in huis koelt ook af wanneer deze in contact komt met koude oppervlakken. Het resultaat? Condensatie met geurhinder en schimmelvorming als gevolg.

Koudebruggen voorkomen

Het is zeker mogelijk om koudebruggen te voorkomen. Een eerste stap is om extreem goed te isoleren. Bij goed isoleren hoort natuurlijk ook goed verluchten, maar hier komen we een andere keer op terug. Er zijn echter ook manieren van bouwen die koudebruggen volledig elimineren. Bouwen met EPS bouwblokken bijvoorbeeld!

Het ICF-systeem

Bij C.V.C Bouwgroep werken wij met het ICF-systeem. Bij de ICF bouwmethode wordt gebruik gemaakt van EPS, in de volksmond ook beter bekend als piepschuim. De manier van bouwen is vergelijkbaar met Lego®. De EPS bouwblokken worden op legoliserende wijze langs elkaar gestapeld. Ze dienen als bekisting waarna deze worden volgestort met beton. Waar bij traditionele bouw de bekisting wordt verwijderd, blijft bij de ICF bouwmethode de bekisting zitten. EPS is namelijk enorm goed isolatiemateriaal.

Meer informatie over onze bouwblokken vind je op de website van Isolconcrete: isolconcrete.be/ons-systeem.html

Wil je meer weten of energiezuinig of -neutraal bouwen? Contacteer ons via 016 19 68 89, info@cvcprojecten.be of kom langs in onze experience ruimte op de Staatsbaan 121A, 3210 Lubbeek.

Koudebruggen

Doorlopende isolatie

Contacteer ons

© CVC bouwgroep. All rights reserved
Staatsbaan 121A, 3210 Lubbeek
016/19 68 89
info@cvcprojecten.be