Het E-peil: Energiezuinig bouwen

Wie energiezuinig of -neutraal wilt bouwen, moet rekening houden met het E-peil van zijn woning. Het is zelfs verplicht om aan bepaalde eisen te voldoen bij het bouwen van een nieuwe woning. Het E-peil valt dan ook onder deze eisen. Maar wat is het E-peil nu juist?

De definitie

Het E-peil, oftewel de globale energieprestatie, is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Een laag E-peil staat voor een energiezuinige woning. Anderzijds betekent een hoog E-peil dat jouw woning veel energie verbruikt. Dit resulteert dan ook in een hogere energiefactuur op het einde van het jaar. Het behalen van het E-peil is een van de EPB-eisen voor een nieuw gebouw of bij een ingrijpende energetische renovatie. Van tijd tot tijd wordt er een maximaal E-peil berekend voor woningen.

De EPB-eisen

In Vlaanderen zijn er enkele energienormen opgesteld. Alle gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan die energienormen voldoen. Die normen worden ook wel de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'.

Een laag E-peil bekomen

Het E-peil hangt af van verschillende factoren. Enkele zijn: de thermische isolatie, luchtdichtheid, compactheid, oriƫntatie, bezonning, bewuste ventilatieverliezen en vaste installaties. Rekening houden met deze factoren zal dan ook resulteren in een energiezuinige woning en dus een lager E-peil. Maar wat als je nog een stapje verder gaat?

BEN- en nulwoningen

Energiezuinig en -neutraal bouwen is de norm geworden. Bouwen volgens de BEN-principes is sinds 2021 dan ook de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die daarna nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. We spreken pas van een BEN-woning wanneer het E-peil E30 of minder bedraagt. Anderzijds bestaan er ook nog nulwoningen of energieneutrale woningen. Dit zijn woningen die met een normaal leefpatroon over het hele jaar evenveel energie opwekken als zij verbruiken.

Premies voor energiezuinige en -neutrale woningen

Op basis van je behaalde E-peil, kan je in aanmerking komen voor bepaalde premies of verminderingen. Bouw je een zeer energiezuinige nieuwe woning met een E-peil tussen E21 en E30? Dan kan je in aanmerking komen voor 50% korting op de onroerende voorheffing. Ligt het E-peil onder E20, dan kan je in aanmerking komen voor 100% korting. Vanaf 1 januari 2022 zal dit aangepast worden naar 100% korting voor een E-peil van maximum E10 en 50% korting voor een E-peil tussen E11 en E20. Deze kortingen gelden gedurende 5 jaar.

Wil je meer weten of energiezuinig of -neutraal bouwen? Contacteer ons via 016 19 68 89, info@cvcprojecten.be of kom langs in onze toonzaal op de Staatsbaan 121A, 3210 Lubbeek.

Energieneutrale woning te Scherpenheuvel-Zichem

Energieneutrale woning te Scherpenheuvel-Zichem

Contacteer ons

© CVC bouwgroep. All rights reserved
Staatsbaan 121A, 3210 Lubbeek
016/19 68 89
info@cvcprojecten.be